Fullverdig uten kjøtt, intervju i Dagbladet
Nylig ble jeg intervjuet i Dagbladet i forbindelse med en sak om det om å både spise sunnere og mer miljøvennlig. Takk til Dagbladets journalist Isak Ladegaard! Saken er både trykket i papirutgaven 19.august og på nettet i Dagbladet pluss www.dagbladet.no/2015/08/19/tema/pluss/mat/kjott/miljovern/40675050/
Også forsker ved Statens institutt for forbrukerforskning samfunnsgeograf Gunnar Vittersø og Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender er intervjuet i denne saken.
Dagbladet skriver bl.a. følgende:
"Tanja Kalchenko, overlege ved Ullevål universitetssykehus, sier at helseeffekten ved å spise mindre kjøtt og mer grønt er stor, også hvis man kutter kjøttet helt.
- Forskningsoppsummeringer viser at vegetarisk kosthold i seg selv, minus fisk og kjøtt, reduserer risikoen for å dø av hjerteinfarkt, og her har man justert for andre faktorer, som trening og røyking.
Helsedirektoratets oppdaterte kostholdsråd for 2015 sier at vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft."
Les også:
- Hvordan sette sammen et sunt kosthold uten kjøtt http://optimaltkosthold.no/ernaering/sunt-kostholdsplan/
- WHO og Harvard fraråder å spise bearbeidet kjøtt http://www.vegetarlegen.no/news/2015/7/4/ogs-kyllingplser-kan-fre-til-kreft
- Belgvekster - sunne planteproteiner http://www.vegetarlegen.no/news/2015/8/14/belgvekster-sunne-planteproteiner