Desse Dagar, NRK radio, debatt om fallende meierisalget og folkehelsen
Februar 2020 var jeg med i debatt om meieri, folkehelse o.a. i radioprogrammet Desse Dagar, med tema: “Den norske mjølka blir truga frå fleire hald. Me drikk mykje mindre mjølk, samstundes som importen av meieriprodukt aukar. Har me blitt så sunne at det er usunt - for kulturen vår? Det spør me om i aktualitetsprogrammet Desse dagar med programleiar Håkon Haugsbø.” https://radio.nrk.no/serie/desse-dagar/sesong/202001/KMTE83008220
Mesteparten av verdens befolkning drikker ikke ku-melk, fordi de ikke tåler melkesukker laktose, noe som naturlig finnes i ku-melk. Ku-melk øker mengden av hormonlignende stoff IgF, som kan fremskynde vekst av kreftsvulster. 80 % nordmenn inkludert de minste barna får i seg altfor mye mettet fett. Meieri er hovedkilden til mettet fett i norsk kosthold. Derfor er det gode nyheter for folkehelsen at stadig flere nordmenn går over til havremelk og soyamelk.
Både EAT-Lancet rapporten, Canadas nye kostråd, Harvard-oppsummering Milk and Health og Helsedirektoratet har anerkjent at ku-melk ikke er nødvendig for mennesker, og for høyt inntak av meieri øker risiko for noen sykdommer. Les mer her
Les mer om havremelk vs ku-melk her https://hepla.no/vanlige-sporsmal/hva-er-sunnere-havremelk-eller-ku-melk/
Havremelk er allerede til og med inne i skolemelkeordningen https://hepla.no/2019/08/08/havremelk-kommer-med-i-skolemelkordningen/ og selveste meieriindustrien Tine SA skriver:
“Perfekt for barn som ikke tåler melk eller gluten
Havredrikk er et perfekt for de som har melkeallergi, laktoseintoleranse eller ikke ønsker å drikke melk.”
“Hvis du har savnet et plantebasert alternativ i skolemelkordningen er ventetiden endelig over. Fra høsten 2019 kan elever i barneskolen få havredrikk til skolemåltidet. Havredrikken har en frisk og mild smak av havre og en fyldig konsistens som minner om lettmelk, det gjør plantedrikken lett å like.
Havredrikken er tilsatt jod, kalsium, vitamin D og vitamin B12
Velger man bort melk bør man passe på å dekke barnets behov for nødvendige næringsstoffer som blant annet jod og kalsium.
En gladnyhet er at havredrikken er tilsatt mange av de næringsstoffene man finner i melka, og er eneste havredrikk på det norske markedet som er tilsatt samme mengde jod som du finner i vanlig søtmelk.
Barn og unge trenger jod og kalsium for at de skal vokse og utvikle seg normalt*”
Til tross for det forsøkte direktør i meieriindustriens pr-organ melk.no forsvaret behovet for ku-melk for mennesker.