Desse Dagar, NRK radio, debatt om fallende meierisalget og folkehelsen

Februar 2020 var jeg med i debatt om meieri, folkehelse o.a. i radioprogrammet Desse Dagar, med tema: “Den norske mjølka blir truga frå fleire hald. Me drikk mykje mindre mjølk, samstundes som importen av meieriprodukt aukar. Har me blitt så sunne at det er usunt - for kulturen vår? Det spør me om i aktualitetsprogrammet Desse dagar med programleiar Håkon Haugsbø.” https://radio.nrk.no/serie/desse-dagar/sesong/202001/KMTE83008220

Mesteparten av verdens befolkning drikker ikke ku-melk, fordi de ikke tåler melkesukker laktose, noe som naturlig finnes i ku-melk. Ku-melk øker mengden av hormonlignende stoff IgF, som kan fremskynde vekst av kreftsvulster. 80 % nordmenn inkludert de minste barna får i seg altfor mye mettet fett. Meieri er hovedkilden til mettet fett i norsk kosthold. Derfor er det gode nyheter for folkehelsen at stadig flere nordmenn går over til havremelk og soyamelk.

Både EAT-Lancet rapporten, Canadas nye kostråd, Harvard-oppsummering Milk and Health og Helsedirektoratet har anerkjent at ku-melk ikke er nødvendig for mennesker, og for høyt inntak av meieri øker risiko for noen sykdommer. Les mer her

Les mer om havremelk vs ku-melk her https://hepla.no/vanlige-sporsmal/hva-er-sunnere-havremelk-eller-ku-melk/

Havremelk er allerede til og med inne i skolemelkeordningen https://hepla.no/2019/08/08/havremelk-kommer-med-i-skolemelkordningen/ og selveste meieriindustrien Tine SA skriver:

Perfekt for barn som ikke tåler melk eller gluten

Havredrikk er et perfekt for de som har melkeallergi, laktoseintoleranse eller ikke ønsker å drikke melk.”

“Hvis du har savnet et plantebasert alternativ i skolemelkordningen er ventetiden endelig over. Fra høsten 2019 kan elever i barneskolen få havredrikk til skolemåltidet. Havredrikken har en frisk og mild smak av havre og en fyldig konsistens som minner om lettmelk, det gjør plantedrikken lett å like.

Havredrikken er tilsatt jod, kalsium, vitamin D og vitamin B12

Velger man bort melk bør man passe på å dekke barnets behov for nødvendige næringsstoffer som blant annet jod og kalsium.

En gladnyhet er at havredrikken er tilsatt mange av de næringsstoffene man finner i melka, og er eneste havredrikk på det norske markedet som er tilsatt samme mengde jod som du finner i vanlig søtmelk.

Barn og unge trenger jod og kalsium for at de skal vokse og utvikle seg normalt*”

Til tross for det forsøkte direktør i meieriindustriens pr-organ melk.no forsvaret behovet for ku-melk for mennesker.

Previous
Previous

Vegansk kosthold er bra for helsen. Det er «vanlig norsk» kost, kjøtt og meieri som er farlig

Next
Next

Meierisalget går ned, og dette er bra for folkehelsen - NRK Nyhetsettermiddag 10.01.2020