Meierisalget går ned, og dette er bra for folkehelsen - NRK Nyhetsettermiddag 10.01.2020
Jeg deltok i sendingen Nyhetsettermiddag på NRK 10.januar2020, om meieri og folkehelse, plantemelk, nedgang i ku-melk, næringsstoffer og folkehelse, fra 35. minutt ute i sendingen. Salget av plantemelk øker - stadig flere velger havremelk fremfor ku-melk!
Meieriindustriens representant Terese Glemminge Arnesen forsøkte å forsvare industriens produkt med behovet for næringsstoffer. Argumentene for dette er svært tynne, fordi 1)jod er vanskelig å få nok av uten kunstig beriking og 2) Noen typer havremelk og havreyoghurt (Oatly og Tine SAs egne - merket Gryr) inneholder like mye jod og kalsium som det er i ku-melk.
Så sant man velger plantedrikker som er tilsatt samme næringsstoffer som også er i melk, er dette ikke probematisk å velge plantedrikk fremfor ku-melk, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet og klinisk ernæringsfysiolog Henriette Øien.
Melk og meieri er hovedkilden til mettet fett i norsk kosthold, fett-typen hele 80 % nordmenn spiser allerede helseskadelig mye av.
Lytt hele her https://radio.nrk.no/serie/nyhetsettermiddag/NPUB34000720/10-01-2020
Ellers, vet du hva melk.no, eller det såkalte opplysningskontoret for meieriprodukter, er? NIBIO skriver i sin utredning ifm Klimakur 2030, i oppdragsrapporten Overgang fra rødt kjøtt til vegetabilsk og fisk: Klimakur 2030: “Opplysningskontoret for meieriprodukter mottok i 2017 kroner 29 613 885 fra fondet for omsetningsavgift for melk. I 2017 gitt 46% av utgiftene deres til personal, og resten til markedsaktiviteter. Det fremgår av protokollen at det er utviklet nye kommunikasjonskonsepter, og at midler bl.a. har blitt brukt til å vise reklamefilmer på TV.” Melk.no driver med generisk reklame for meiriprodukter.
Rapporten kan du lese her Oppdragsrapport. Overgang fra rødt kjøtt til vegetabilsk og fisk: Klimakur 2030, utgitt:01.03.2020 av NIBIO, ved Klaus Mittenzwei, Finn Walland, Anna Brigitte Milford og Arne Grønlund https://www.miljodirektoratet.no/publikasjoner/2020/mars-2020/overgang-fra-rodt-kjott-til-vegetabilsk-og-fisk/
Les også:
Er melk nødvendig i kosten? https://hepla.no/vanlige-sporsmal/er-melk-nodvendig-i-kosten/
En ny og omfattende oppsummeringsartikkel fra Harvard universitetet, basert på gjennomgang av 121 relevante publikasjoner og publisert i The NEW ENGLAND JOURNAL of MEDICINE, finner ikke grunnlag for å anbefale inntak av tre eller flere meieriprodukter daglig, spesielt ikke i populasjoner med generelt god ernæring.
I slike populasjoner er det lite sannsynlig at et så høyt inntak av meieriprodukter gir noen fordeler, og kan være forbundet med mulig helseskade. Kalsium og vitamin D kan fås fra andre matvarer eller kosttilskudd uten de potensielle negative konsekvenser som meieriprodukter har.
Tre om dagen har vært meieriindustriens markedsføringskampanje verden rundt, og i Norge har dette blitt fremmet av meieriindustriens melk.no. Melk.no driver med generisk reklame for meieriprodukter, i henhold til omsetningsloven og tilhørende forskrifter.
Beriking av salt med jod i Skandinavia:
http://matvaretabellen.no/salt-bordsalt-jodert-12.025
http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/1975#
http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_details.asp?FoodId=0388