Oslo Universitetssykehus: Maten for pasientene blir rønnere og mer plantebasert! En tidligere kreftpasient fikk det til

I regi av HePla har jeg bidratt til opplysning om viktigheten av et mer plantebasert mat for sykehuspasienter, samt om betydning av kjøttreduksjon, spesielt av bearbeidet kjøtt som pølser. Pølsereklame burde ikke være tillatt i kiosker som vinner anbud og selger mat på sykehusområder. Sykehuskjøkken må lære vegansk/plantebasert mat som både gir nok protein og kalorier/energi, samt metter og smaker godt. Dette er fullt mulig. Plantebasert middag er ikke bare brokkoli og poteter, det er også bønner, linser, erter, rapsolje, peanøttsmør, nøtter og kjerner, uten å snakke om rotgrønnsaker og fullkorn. Alle pasienter får helsefordeler av å spise mindre kjøtt og meieri og spise mer fiberrikt kost som belgvekster og nøtter - fordeler både på kort og lang sikt.

I denne forbindelsen var jeg intervjuet av Dagens Næringsliv. Har du abonnement på DN, kan du lese hele saken i DN Magasinet! https://www.dn.no/magasinet/livet/helse/mat/miljo/tidligere-kreftpasient-kjemper-mot-syk-sykehusmat/2-1-723689

Å spise sunt og hovedsakelig plantebasert er noe ut av det viktigste man kan gjøre for å forebygge kreft, sammen med det å være røykfri og holde sunn vekt (sunn vekt har tett sammenheng med sunt kosthold, og plantebasert kosthold kan bidra til å holde sunn vekt over tid), ifølge verdens største kreftforskningsorganisasjon WCRF.

Sykehuskjøkken og andre som serverer mat på norske sykehus bør lære seg å lage og servere så velsmakende, sunne og næringsrike plantebaserte måltider at til og med pasientene under pågående kreftbehandling får lyst på dem! Vi må si tusen takk til Dagens Næringsliv for å sette fokus på denne viktige problemstillingen. Journalisten @Line Kaspersen i DN Magasinet skriver i ingressen:

«Som «dritkvalm» kreftpasient ble hun slått i bakken av pølselukten fra kiosken på Radiumhospitalet – og vegetartilbudet på sykehuset skuffet stort. Nå er Annette Staubo (45) i ferd med å få gjennomslag for grønnere sykehusmat i Oslo.»

Og tusen takk til Annette Staubo for å ha hatt flere møter med sykehuset, og takk til Oslo universitetssykehus for å lytte til vitenskapen og for å ha endret sykehusmenyen og sykehusinnkjøpene i riktig retning! Vi forventer at andre norske sykehus skal følge eksempelet. Les mer på nettsider til Helsepersonell for plantebasert kosthold hepla.no

Previous
Previous

Meierisalget går ned, og dette er bra for folkehelsen - NRK Nyhetsettermiddag 10.01.2020

Next
Next

Kjøttproduksjon/husdyrhold ligger til grunn for Corona-pandemi - plantebasert kosthold er løsningen også her