Vegetar - mange helsegevinster som er godt dokumentert!

Å spise mer vegetarisk, grønnere, mer plantebasert gir helsegevinster. Kosthold som hovedsakelig er vegetariske, eller plantebaserte, kan forebygge åreforkalkning, hjerteingfarkt, diabetes type to, overvekt og noen typer kreft. For å nevne noen.

Både vegetarisk, middelhavs-, semivegetarisk, plantebasert og vegansk er alle plantebasert, og er inkludert i vegetarisk kosthold-begrepet i helseforskningen.

Det er godt dokumentert at vegetariske kosthold reduserer risiko for å dø av hjerteinfarkt. Mange hjerteleger anbefaler sine pasienter å spise 100% vegetarisk, altså vegansk, eller 100 % plantebasert, det vil si ingen animalske produkter i det hele tatt.

Vegetarianere og de som hovedsakelig spiser plantebasert, ser ut til å ha gunstigere blodtrykk og lavere kolesterolnivåer, samt lavere forekomst av diabetes type 2 enn ikke-vegetarianere.

De som spiser mest vegetarisk har også lavere kroppsmasseindeks og lavere forekomst av kreft. Helsemyndigheter i vestlige land anbefaler å spise mindre kjøtt og mer grønt. Spørsmålet er hvor er lite eller mye som er nok for optimal helse.

Nordmenn bør spise mer vegetarisk

Ifølge Helsedirektoratets «Utvikling i norsk kosthold», Handlingsplanen for bedre kosthold 2017 – 2023 (se side 13) er det stort forbedringspotensial i norsk kosthold:

  • 50% av nordmenn spiser helseskadelig mye kjøtt,

  • 80% (og da også barn) – for mye dyrefett,

  • kun 20% nordmenn spiser nok grønt.

Hva sier helsemyndighetene om et mer vegetarisk kosthold

Helsedirektoratet Vegetarisk kosthold - Næringsrik - helsenorge.no:

Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

De nye nordiske kostrådene (NNR-2023), som danner kunnskapsgrunnlag for kostholdsråd i nordiske og baltiske land, anbefaler dette:

«Overall, we recommend a predominantly plant-based diet rich in vegetables, fruits, berries, pulses, potatoes and whole grains, ample amounts of fish and nuts, moderate intake of low-fat dairy products, limited intake of red meat, white meat, processed meat, alcohol, and processed foods containing high amounts of added fats, salt and sugar.»

Kostholdsrådene 2024 oppfordrer til å spise grønnere:

Dette anbefaler norske kostråd fra 2024:

  • Minst 5 og (helst) 8 frukt, grønnsaker og bær om dagen.

  • Minst 1 middag med belgvekster per uke, samt som pålegg og tilbehør.

  • En håndfull (30 gram) nøtter/dag.

  • Minst 2 måltider med fullkorn/dag, eller 90 gram fullkorn (se under) per dag.

  • Minimalt med kjøttprodukter, både av kylling, svin og storfe. Lite svin og storfe (maks 350 gram rødt og minst mulig bearbeidet).

  • Fett: Velge rapsolje fremfor dyrefett.

  • 2 – 3 porsjoner meieri- eller plantemelk-produkter per dag.

  • Fisk er 300–450 gram hver uke. Minst 200 gram bør være fet fisk.

  • Poteter hører med i et sunt kosthold.

Dette sier ekspertene - helsefordeler ved vegetarkost!     

Sjekk flere kilder om helsefordelene ved vegetarisk kosthold!

Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen


Det er trygt å kutte ned på kjøtt, samt spise 100% vegetarisk

Det er en bred faglig enighet om at en riktig sammensatt vegetarkost kan være fullverdig næringsmessig og er trygg og velegnet i alle livets faser. Både barn, eldre, idrettsutøvere, gravide og ammende kan få dekket ernæringsbehovene gjennom et sunt, riktig sammensatt vegetarisk kosthold. Det er viktig å få i seg nok vitamin D i vinterhalvåret (noe som gjelder mange nordmenn ellers), samt vitamin B12 og jod året rundt. Dette kan inntas som vitaminpille eller gjennom berikede matvarer.

Sjekk kildene - vegetarkost er trygt! 
 

Hvordan sette sammen et sunt og næringsrikt plantebasert kosthold?

Helsedirektoratet sier følgende om hva et vegetarisk kosthold bør inneholde:

Et plantebasert kosthold bør settes sammen av følgende matvaregrupper:

Bønner, linser og erter (belgvekster), og produkter av disse, som hummus, bønne- og linsepostei, tofu og andre soyaprodukter

Fullkornsprodukter, som for eksempel havregryn, byggryn, hirse, kornblandinger, grovt brød, fullkornsris og fullkornspasta

Grønnsaker, frukt og bær

Nøtter og frø, og produkter av disse, som mandel- og nøttesmør

Lettmelk og magre meieriprodukter – eller plantedrikker tilsatt næringsstoffer, som soya-, mandel- og havredrikk og andre meierierstatninger

Planteoljer som rapsolje, olivenolje og nøtteoljer, og plantebasert margarin.

I tillegg bør du ta tilskudd av enkelte vitaminer og mineraler, eller passe på at du får tilstrekkelig av disse gjennom matvarer tilsatt næringsstoffer. Dette gjelder spesielt vitamin B12, D-vitamin og jod.

Kostråd for et sunt plantebasert kosthold finner du på nettsidene til Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen (LEF). LEF gir kvalitetssikret kunnskap til norske helsepersonell, allmennheten og beslutningstakere om betydningen av et sunt plantebasert kosthold for å fremme god helse, forebygge og behandle sykdom.

Det er bred faglig enighet om at kosthold basert på sunne, ikke-prosesserte råvarer fra planteriket – frukt, grønnsaker, fullkorn, belgvekster, nøtter og frø – har et stort potensial i å fremme god helse og forebygge hjerte- og karsykdommer, diabetes type to, overvekt og flere typer kreft, som er vår tids største folkehelseutfordringer.)